Paplanok nyárra

A jó alváshoz nyáron több tényezőre is szükségünk van. Először is, a megfelelő árnyékolás és szellőzés kombinációra. A hálószobában nem előnyös a klímaberendezés, bár néha elkerülhetetlen.

Másodszor olyan ágyneműre és ágyneműhuzatra van szükségünk, ami nem melegít, jól szellőzik, és felszívja a keletkező nedvességet.

Vagyis nyári paplanra van szükségünk. Hogyan válasszunk megfelelő nyári paplant? Összeszedtük a legfontosabb kritériumokat egy helyre.

Hogyan válasszunk paplant nyárra?

Annak, hogy egy paplannal jól alszunk-e, két fontos tényezője van. Az egyik a paplan fedőrétege, ami a bőrünkhöz ér, ez fogja felszívni a nedvességet. A másik fontos tényező a paplan töltete, amit hétköznapi nyelven a paplan anyagának hívunk, mert ettől függ a hővezetése és a szellőzése.

Milyen legyen a nyári paplan fedőrétege?

A jó nyári paplan fedőrétege lehet például selyemből, aminek az érintése hűsíti a bőrünket.

Lehet pamutszaténból, vagy 100% pamutból, mi nagyszerűen felszívja a nedvességet, és szárazon tartja a bőrünket.

Milyen legyen a nyári paplan töltete?

Ha szeretjük a természetes megoldásokat, anyagokat, akkor választhatunk a pamut és a gyapjú paplan között. A pamut nagyon kellemes érzés a bőrnek, természetes anyag, kiváló hővezető és jó légáteresztő. Remek a nedvszívó képessége, szabályozza a test hőmérsékletét a külső hőmérsékletnek megfelelően.

És, bár meglepő, de a gyapjú paplan is remek választás nyárra. A gyapjúszálak a saját súlyuk 30-40%-ának megfelelő nedvességet képes magába szívni, tehát nem engedi felmelegedni az alvó embert.

Ezen kívül még gyakori választás nyárra, a vékony, könnyű műszálas paplan, mely mesterséges töltet, puha, könnyű.

Milyen paplan válasszanak nyárra az allergiások?

Az allergiásoknak is nagyszerű nyári paplan lehet az Atka-stop paplan, melynek a töltelékében nem tud megtelepedni a poratka. A Medisan paplan, mely bírj a 95 fokon történő fertőtlenítő mosást is. És a bamboo paplan, mely természetes antiallergén hatású, és kiváló nedvesség kiegyenlítő, mert a bambusz szálak magukba zárják, ezért jó választás nyárra.

Jók a négy évszakos vagy téli-nyári paplanok nyárra?

Vannak olyan paplan megoldások, melyek például dupla vastagra kapcsolhatók össze télire, nyáron pedig kellemesen vékonyak. Ez is lehet megoldás.

Ugyanakkor a pehelypaplan lehet téli és nyári is. A lényege, hogy liba vagy kacsa tollpehely töltettel készül. Téli időszakban a legjobb benne aludni, mert finoman melegít és nagyon puha, de a nyári időszakban is megfelelő, mert hőszigetelő és légáteresztő képessége verhetetlenné teszi. A tollak hűsítenek majd. Nem véletlen, hogy a tollpaplanok még mindig használatban vannak a modernebb paplanok mellett.

És van a speciális clíma controll paplanok, melyek kimondottan hőkiegyenlítésre valók, és nagyszerű nyári paplanok, de télen is megállják a helyüket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*