Mit válasszunk ajándékba: telefon, tablet vagy laptop?

Manapság a leggyakoribb ajándékok körébe tartoznak a különböző elektronikai eszközök. Ezek között is persze számos típust megtalálhatunk, de a legtöbbet választottak listáján állandóan előkelő helyet foglalnak el a telekommunikációs, és informatikai eszközök, mint például a telefon és laptop. Éppen ezért az alábbiakban arra keressük a választ, hogy mit válasszunk ajándékba: telefont, tabletet, vagy laptopot.

Telefon, tablet, esetleg laptop?

Telefon vagy tablet, esetleg laptop? a leggyakrabban jó eséllyel ezek az opciók merülnek fel, főképp ha egy közeli családtagunknak szeretnénk ajándékot vásárolni. Nehéz lehet a döntés melyik eszközt válasszuk, mert az áruk mellett a tudásuk is elégé eltérő, ezért most kissé körbe járjuk a témát.

Okostelefon, tablet ajándékba

A okostelefon és a tablet alapvetően ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja a felhasználóknak azzal az eltéréssel, hogy míg az okostelefon első sorban a kommunikációra szolgáló megoldásokat kínál, addig a tablet inkább az alkalmazások használatról és multimédiás felhasználásról.

Okostelefonok előnyei

Az okostelefon sok mindenben hasonlít a tabletre de tapasztalhatunk igazán komoly eltérések is. A tablethez viszonyítva első és legszembetűnőbb eltérés a méret. A mobilt kompaktabb mérete miatt, könnyebb magunkkal vinni akár hová.

Ezen kívül, ami még a mobiltelefonok mellett szól a fejlettebb kamerás képességek. A mai középkategóriás okostelefonok is általában már 24-48 megapixelesek, de vannak felsőkategóriás készülékek, amik akár 120 megapixeles kamerával is felszerelnek. Ezekkel már annyira profi képek készíthetők, hogy mindenki dicsérni fogja a fotós tehetségünk. Ráadásul ezek a kamerák rengeteg extrával könnyítik meg a felhasználást.

Ráadásul utólag minden féle extra effekttel feldobhatjuk az elkészült képeinket, de akár használhatjuk zenehallgatásra is, amire szintén kényelmesebb a tablettel szemben.

Tabletek előnyei

A tabletek nagyobb méretűk, és kijelzőjük miatt a multimédiás tevékenységekben lehetnek előnyben. Legyen ez akár egy rajz program vagy a különböző szerkesztő programok használatáról, vagy játék programok futtatásáról, a tabletek esetében mindegyik megoldható. Ehhez persze nem elég a megfelelő méretű kijelző, de érdemes a tabletek hardveres jellemzőit is figyelni.

Az unalmas mindennapok során döntő faktor lehet, hogy egy tablet kiválóan alkalmas film nézésre is a méretei miatt. Természetesen ez az eszköz is alkalmas a kommunikációra. Létezik tabletből is sim kártyával felszerelhető, amit aztán akár telefonálásra is használhatunk. Az más kérdés, hogy erre kevésbé alkalmas.

Az erősebb hardver és nagyobb kijelző persze nagyobb áramfelhasználást is generál, ami miatt érdemes figyelni a tabletünk töltöttségét. Amennyiben mindig szeretnénk mindenhová magunkkal vinni táblagépünket, akkor érdemes lehet egy plusz akkumulátort is beszerezni. Erre kiváló lehetőséget ad a tablet akkumulátorok webshopból történő rendelése.

Laptop ajándékba

A laptop tulajdonképpen a legsokrétűbb eszköz, a három típus közül. A laptop tulajdonképpen egy hordozható számítógép, annak minden pozitív tulajdonságával együtt. Ennek köszönhetően ezt az eszközt tudjuk a legtöbb feladatra használni.

Egy laptop lényegében internetezésre, böngészésre ugyan úgy alkalmas, mint a tablet és telefon viszont nagy előnye egy eszközzel több feladatott tudunk egyszerre végre hajtani. Netezünk, miközben a háttérben szól a zene vagy filmet nézünk, miközben szöveget szerkesztünk. Ennek következtében a felhasználási lehetőség szinte határtalan.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a telefonnal és tablettel összehasonlítva egy laptop nagyobb mérete miatt kevésbé kompakt.

Hogyan válasszunk?

Ha sokat társalgunk ismerőseinkkel telefonon és csak mellesleg facebookoznánk kicsit akkor az okostelefont válasszuk. Ha csak alkalmi netezők és filmnézők vagyunk, esetleg néha kikapcsolódásként játszanának akkor a tablet a jó választás. Amennyiben nem akarjuk behatárolni az elvégezhető feladatok tárházát, akkor a laptop lehet a javasolt megoldás.

Összegezve: A választás tehát nem egyszerű, de az hogy mire is szeretnénk felhasználnunk az adott infokommunikációs eszközt, nagyban megkönnyítheti a választást. Emiatt mindenképp érdemes ezt alaposan megfontolni, illetve azt is, hogy az ajándékozott személy milyen technológiai ismeretekkel is rendelkezik.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*