Minden, amit az esküvői ajándékozásról tudni érdemes

Mivel nem minden nap vagyunk esküvőre hivatalosak, no meg a trendek is változnak, így nem sok rutinunk van a felkészülésben. Nem csoda tehát, ha számtalan kérdés merül fel bennünk, amikor kézhez kapunk egy esküvői meghívót.

A legnagyobb tanácstalanság az esküvői ajándék körül szokott megfogalmazódni. Pénz vagy ajándék? Mennyi értékben? Meglepetés vagy előre egyeztetett? Mikor adjam át? Ezek a leggyakoribbak, ami bizonyára a te fejedben is megfordult már korábban.

Segítségképpen most választ adunk a leggyakrabban felmerülő kérdésekre, ezáltal könnyebb lesz eligazodni az esküvői ajándékozás útvesztőjében.

Mekkora összeget szánjak az ajándékra?

Egy régi íratlan szabály szerint legalább akkora összeget szánj esküvői ajándékra, amennyibe a megvendégelésed kerül az ifjú párnak. Gondolom ez nem túl nagy segítség, hisz manapság a kerti partitól kezdve a luxusesküvőig bármi előfordul, ami jelentősen befolyásolja az egy főre jutó költséget. Egy átlagos esküvőt alapul véve, így a 2020 as évek elején azt mondhatjuk, hogy 15-20.000 Ft az a fejenkénti minimum összeg, amivel számolhatsz, ha esküvőre vagy hivatalos.

Az ajándékra szánt összeget az is befolyásolja, hogy mennyire közeli hozzátartozója vagy az ifjú párnak. Általában egy nagyon közeli családtag többet fordít ajándékozásra, mint egy kolléga, vagy egy barát.

Az esküvői ajándék kiválasztásánál azt is mérlegelned kell, hogy mit engedhetsz meg magadnak. Az ifjú pár sem várja el tőled a drága ajándékot, ha épp elvesztetted az állásod, vagy még az egyetem padjait koptatod. Az élethelyzetedről a jegyes pár is tud, de nekik sokkal fontosabb, hogy a szeretteik részt vegyenek az ö nagy napjukon, mint az ajándék nagysága.

Ha bármi okból kifolyólag csak szerényebb ajándékra telik, akkor kompenzáld a személyességgel. Egy ajándék, ami egy közös emléket idéz fel, vagy egy szívhez szóló idézetet tartalmaz, pénzben nem mérhető értéket képvisel.

Hogyan válasszak esküvői ajándékot?

Ha mindenképpen valami kézzel fogható ajándékot szeretnél adni a jegyes párnak, akkor ez a kérdés szokta a legnagyobb fejtörést okozni. Bizonyára szeretnéd, ha az ajándékod telitalálat lenne, amire évek múlva is örömmel néznek az ajándékozottak.

Vannak esetek, amikor az ifjú pár előre elkészít egy ajándéklistát, amit már a meghívóhoz mellékelnek. Így elég hamar tudomást szerzel arról, mire vágynak a fiatalok. Ebben az esetben érdemes minél hamarabb kiválasztani a kedvedre valót, hisz a teljes vendégsereg ugyanazt a listát kapja.

Az ajándéklistás verzió egyszerűnek tűnik, de a valóság itt is okoz meglepetéseket. Nem biztos, hogy minden részletre kiterjed a lista, ezért nehéz egyedül dönteni. Ne kockáztass, nyugodtan egyeztess a jegyes párral, nehogy csalódás legyen a vége.

A nehezebb helyzet akkor áll elő, ha semmi támpontot nem kapsz az ajándékra vonatkozóan. Ebben az esetben egy kis kutatómunkát javaslok. Kérdezd meg a közeli hozzátartozókat, tudnak-e valamit, amire a fiatalok vágynak, terveznek-e valamit, szeretnének-e valahová utazni, esetleg mi az, ami hiányzik a közös életükből. Minél több kérdésedre kapsz választ, annál jobban kirajzolódik benned, mi legyen a tuti ajándék az esküvőre.

Az ifjú pár pénzt kért, hogyan adjam át nekik?

Az ajándékválasztás gondja lekerül a válladról, ha a pár pénzt kér, de ez a helyzet is okoz némi bizonytalanságot. Ha nem akarsz túl nagy bonyodalmat, akkor egy gratulációs kártyával borítékba teszed az ajándékra szánt összeget és átadod a párnak személyesen, vagy menyasszonyi táncnál bedobod a kosárba.

Sokan azonban elég snassznak tartják, hogy csak egy borítékot adjanak a fiataloknak, ezért valami egyediséget, maradandót próbálnak csempészni az ajándékozásba. Az egyik legnépszerűbb, amikor a pénzből készítenek ajándékot. Erre kézművesek sokasága specializálódott, így elég felkeresned egy ezzel foglalkozó Facebook csoportot, és máris ötletek tömkelegével fognak bombázni.

Közös ajándékot vennénk többen. Illik ez?

Ez a kérdés leggyakrabban barátok vagy kollégák között szokott felmerülni. Ebben az esetben nyugodtan összeállhat a csapat és kitalálhat egy olyan ajándékot, ami reprezentálja a társaságot, a közös élményeket és évek múlva is a kedves emlékeket idézi fel a párban.

Mikor adjam át az ajándékot?

Az ajándék átadásának időpontja szintén fontos kérdés, hisz az esküvő napján annyira be van táblázva a jegyes pár, hogy nehéz lesz egy alkalmas pillanatot elcsípni az ajándék átadására. Sok pár az esküvői forgatókönyvbe eleve belefoglalja az ajándékozást is, amivel sok kellemetlen pillanat kerülhető el.

Amennyiben nincs meghatározva az ajándék átadásának ideje, akkor azt tanácsolom, hogy a nagy nap előtti héten keresd fel a fiatalokat, és add át nekik az ajándékot. Nem kell náluk sokat időzni, hisz van teendőjük épp elég, de a látogatás bensőségesebbé teszi az ajándékozást. Van idő kicsomagolni, együtt örülni és váltani pár mondatot az esküvőről.

Csak a házasságkötési ceremóniára vagyok hivatalos, illik ajándékot vennem?

Többnyire két oka lehet, ha csak a házasságkötésre vagy hivatalos. Az egyik lehetséges ok, hogy nagyon szűk körű lakodalmat szervez a pár, amibe te nem fértél bele. A mai esküvői árak mellett nem mindenki engedheti meg magának, hogy minden kedves rokont és barátot meghívjanak. Ennek tudatában nincs ok sértődésre, örülj együtt a friss házasokkal az igen kimondásakor.

Ha nem leszel vacsoravendég, akkor a saját lelkiismeretedre van bízva, hogy készülsz-e valami ajándékkal, vagy sem. Ha igen, akkor valami személyes, jelképes ajándékot válassz, egy csokor virág kíséretében.

A mások lehetséges oka, ha nem kapsz vacsorameghívást, hogy nem vagy annyira közeli kapcsolatban a fiatalokkal, de szeretnék, ha részese lennél a házasságkötésük pillanatának.

Ebben az esetben nem szokás ajándékot vásárolni, de biztos nagy örömöt szerzel, ha mégis készülsz valami kis apró meglepetéssel, vagy viszel egy csokor virágot a menyasszonynak.

Reméljük, sikerült az esküvői ajándékozás körül felmerülő legtöbb kérdésre válaszolnunk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*