Bizsu nyaklánc

Bizsunak nevezzük, ami harsány, színes, nagy és olcsó. Legalábbis ez maradt meg a fejünkben, még a nyolcvanas évekből. A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy azt tekintjük bizsunak, ami nem arany vagy ezüstékszer. Szintén a nyolcvanas évekből kiindulva, bizsu az, ami olcsó.

Az ékszerek világa azóta kinyílt, és többször is megújult, nézzünk most egy körképet, milyen ékszereink vannak, ami nem arany vagy ezüst, vagyis „bizsu”.

Bizsu nyaklánc kristályokkal

A csillogó, szikrázó kristályok népszerű kiegészítőnek számítanak, sőt, van, ahol maga a kristály az ékszer, mint például a swarovski esetében. Egy swarovski nyakláncot nem tekinthetünk harsány bizsunak, ugye?

A kristályok eleganciát hoztak az olcsóbb ékszerek közé is, a színes kristályok pedig változatosságot. És nem lehet tagadni, imádjuk a swarovski ékszereket. Ugyanakkor megfelel a régi, nagykönyvi „bizsunak”, színes, lehet nagyobb méretű is, és például tehetünk belőle többet is egyszerre a nyakunkba. Ugyanakkor arany vagy ezüst ékszer foglalatban is van Swarovski kristály. Lehet, hogy inkább a foglalattól lesz „bizsu” egy nyaklánc?

A bizsu nyaklánc előnyei

Eredetileg a bizsu előnyei között az volt, hogy eltérően az a szolid arany és ezüst ékszerektől, melyek akkoriban egyszerűek voltak, a bizsu lehetett harsány, fesztiválozó, bulizó ékszer. Alapanyaga bármi lehetett, a gumitól, a műanyagig, sőt, az otthonról hozott madártollig, bármi. Ez egyedi, vagány feelinget adott neki. És, tegyük hozzá, a bizsu olcsóbb volt a hagyományos ékszereknél.

Ma a bizsu legnagyobb előnye valóban az, hogy olcsóbb, mert nem aggódunk érte annyira. Amíg egy ballagásra kapott nyakláncért folyamatosan szorongunk, hogy elszakad, elveszítjük, addig egy bizsu nyakláncot viselve nyugodtabbak lehetünk.

A bizsu nyakláncok variálhatósági száma magas. Vagyis ezek azok a nyakláncok, amiket minden nap végén leveszünk, elteszünk pihenni, és másnap jöhet a következő.

Nézzük például a nemesacél nyakláncot. A nagykönyv szerint bizsunak számít, hiszen nem arany, és nem drága. Hordjunk tehát minél többet belőle. A választék széles, és egy nemesacél „bizsu” nyaklánc esetén nem félnünk, hogy elszakad és elhagyjuk.

Összegezve

A bizsu nyaklánc mindig divatban volt, és ez mindig így is lesz. Bizsunak nevezzük mindazt, ami nem klasszikus arany vagy ezüst ékszer, és elérhetőbb az ára. Szóval a választék olyan széles, mint a képzeletünk. Bizsunak nevezhetnénk, de nem tesszük, a swarovski vagy nemesacél nyakláncokat is, melyekből minél több van az ékszeres dobozunkban, annál színesebb oldalunkat tudjuk megmutatni a világnak. Szóval, hajrá, bizsura fel!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*