A legjobb szőnyeg vásárlása

Magától értetődő, hogy mindenki a legjobb szőnyeg vásárlására törekszik, ám ez nem egyszerű feladat, hiszen számos szőnyegtípus létezik, több féle anyagból, színből és méretből. Ezek közül kiválasztani az ideálist emberpróbáló feladat lehet, de ezt megkönnyítendő összegyűjtöttük, hogy az adott helyiségekbe melyik típusok illeszkedhetnek a legjobban.

Hogyan válasszuk ki az ideális szőnyeget?

Ahhoz, hogy a lehető legjobb szőnyeget választhassuk ki, amely illeszkedik otthonunk stílusához és méretben is megfelelő, mindenképp érdemes először a szőnyegek online kínálatát végig böngésznünk. Ezzel meghozhatjuk az első és legfontosabb döntést, hogy padló, vagy sima szőnyeget érdemes-e választanunk.

Padlószőnyeg, vagy sima szőnyeg?

A padlószőnyegek nagy előnye, hogy a padlónak meleg, puha érzetet ad, emellett tompítja a lépések zaját, és elrejti a kevésbé szép padlózatot is. Hátránya ugyanakkor, hogy magában tartja a port, a szennyeződéseket, és legfőképp az allergéneket, valamint nehezen tisztítható, ezért nem javasolt az allergiában szenvedők otthonába.

A kisebb szőnyegek ezzel szemben nagyobb szabadságot biztosítanak az elérhető színek, minták és a lehetséges elrendezések tekintetében. Hátrányuk, hogy csakis esztétikus, hibátlan padlón mutatnak jól. Emellett fennáll az elcsúszás veszélye is, amit csúszásgátló alátétekkel vagy kétoldalú ragasztóval azonban könnyedén megakadályozhatunk.

Alábbiakban az utóbbiak közül válogattunk ki pár ideális megoldás.

Legjobb szőnyeg nappaliba

A nappaliba olyan nagyméretű szőnyegre van szükség, ami látványos, egyben minőségi benyomást kelt. Egy modern mintás szőnyeg megadja a szoba alaphangulatát, és összehangolja a berendezést is. A bútorzat többi részét érdemes lehet a minta színeihez igazítani, de vigyázva arra, hogy a többi textília visszafogottabb legyen, és elég teret adjon a szőnyegnek az érvényesülésre.

Nappaliba választhatsz egy kézzel készült, klasszikus szőnyeget is, ami egy magas minőségű, értékes és strapabíró típus, ami helytáll a forgalmasabb pontokon is. Ezek a típusok a hagyományos minták miatt főleg a klasszikus, illetve keleties stílusú otthonokba passzol, de mostanában egyre több modern, geometrikus mintázatú darab is megjelent a piacon, ami akár a kortárs enteriőrök dísze is lehet.

Legjobb szőnyeg hálószobába

Hálószobába a hosszú szőrű shaggy szőnyeg illik a legjobban, mivel az ide helyezett darabok kevesebb igénybevételnek lesznek kitéve. Az ilyen típusú puha szőnyeg remekül passzol a hálószobára jellemző ellazító atmoszférába. Aprócska hátránya ugyanakkor, hogy a hosszú szálakat nehéz tisztítani, ezért nem megfelelő a forgalmasabb helyiségekbe.

Tökéletes szőnyeg konyhába, folyosóra

A keskeny futószőnyegek a nehezen dekorálható, szabálytalan méretű szobákat és az üres tereket dobják fel, így például folyosókra és konyhába illenek a legjobban. Konyhákba a minél sötétebb színű, lehetőleg kézzel készített konyhai szőnyegeket érdemes választani, ami kevésbé koszolódik, és a minősége is magasabb. A futószőnyegek ráadásul akár lépcsőkön is alkalmazhatók, ha megfelelően rögzítjük őket úgynevezett szőnyegrudakkal.

Ideális szőnyeg gyerekszobába

Gyerekszoba szőnyeget nem csak a vidám minták alapján érdemes választani, hanem ügyeljünk az anyag összetételre is, hiszen amellett, hogy puha legyen, bírnia kell a folyamatos igénybevételt is, és jó, ha a szőnyeg könnyen tisztítható is.

Egy gyapjú szőnyeg ilyen célra ideális választás lehet, viszont nagyobb odafigyelést igényelnek a szintetikus anyagokhoz (nejlon, polipropilén, poliészter) képest, amiket a legegyszerűbb tisztán tartani.

Tartózkodjunk azonban a nagyon világos natúr színektől és a nagy szőrű szőnyegektől, mivel ezen azonnal feltűnnek a foltok és a különböző szennyeződések. Helyette közép-tónusú vagy élénk színű mintákat érdemes választani, amik elrejtik az apró szépséghibákat.

Némi funkcionalitást hordozó szőnyegeket is választhatunk, mint az egyszerű dekoráció helyett a speciális játszó szőnyeg (például autópálya szőnyeg).

Szőnyeg választás étkezőbe

Az egyenes, rövid szálú szőnyegek és az egyenletes felületű rattan szőnyegek ideális választást jelentenek az étkezők esetében, mert nem akadnak fel benne a morzsák, és könnyedén átporszívózhatók. Ezért nem érdemes többek között kézi csomózású vagy exkluzív, nagy szőrű szőnyegeket vásárolni étkezőbe. A sötétebb tónusú modellek mindig praktikus választás, de a végső döntést mindig a személyes preferenciád és az étkező színvilága alapján hozd meg.

Érdemes azonban azt is szem előtt tartanunk, hogy a kerek asztal alá kör alakú szőnyeg illik, a négyzet alakú asztalok alá pedig négyzet alakú szőnyegek.

Összegezve:

A legjobb szőnyeg vásárlása tehát függ egyrészt saját ízlésünktől, másrészt a meglévő lakberendezési tárgyaktól, de leginkább az adott helyiség funkciójától. Az ideális szőnyeg kiválasztásakor éppen ezért törekedjünk ügyelni arra is, hogy melyik helyiségbe, melyik típusú szőnyeget is választjuk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*