A legfontosabb bútorok babaszobába

A gyermek születését boldog várakozás és készülődés előzi meg. Be kell szerezni az újszülött gondozásához és kényelméhez szükséges felszereléseket. Ide tartozik a babaszoba berendezése is, mely gondos tervezést igényel.

Izgalmas és örömteli feladatok ezek, néhány leendő szülőpáros azonban hajlamos elveszni a sok teendő között. Segítünk, hogy számotokra ne stresszes, hanem meghitt legyen ez az időszak. Összeszedtük, melyek a legfontosabb bútorok a babaszobába, így biztosan semmi nem marad ki!

1. Kiságy babaszobába

Az első időszakban a babák idejük nagy részét alvással töltik. Ezért a kiságy a legfontosabb babaszoba kellék. Szánjunk időt a megfelelő bútordarab megtalálására!

Kiságy típusa

Többféle fekvőhely közül választhatunk. Leggyakoribb a rácsos ágy, de vásárolhatunk bölcsőt is. Emellett a szülők ágyához csatlakoztatható baböböl is megfelelő. Ezek közül a bölcsőt és a babaöblöt sajnos csak néhány hónapig használhatjuk, a hagyományos kiságyakban viszont 3-4 éves gyermek is alhat még.

Kiságy elhelyezése

Nem mindegy, hogyan választjuk ki az ágy helyét. Csendes, nyugodt szobarészt keressünk! Ne érje közvetlen napfény, este pedig ne világítsanak rá az utcai fények!

2. Babaszoba bútor pelenkázáshoz

Ha kombinált kiságyat vásárolunk, azt átalakíthatjuk pelenkázóvá. Egyéb esetben külön pelenkázó bútort kell vásárolnunk. Több praktikus modell található a boltokban.

Pelenkázó állvány

A pelenkázó állvány egy polcra hasonlít. A gyermek tisztába tételén túl tárolhatjuk rajta a pelenkázáshoz szükséges kellékeket, krémeket. Nagy tárolóhelyet nem biztosít.

Pelenkázó komód

A komód inkább egy zárt szekrény. Előnye, hogy míg a telején tisztába tesszük a babát, tároló részeiben akár ruhák is elférnek. Így nagyon praktikus választás.

Pelenkázó lap

Akár állványunk, akár komódunk van, kell rá egy pelenkázó lap. Ez a kicsi kényelmét szolgálja.

3. Szoptatós fotel babaszobába

Az újszülött gondozása során fontos az anyuka kiegyensúlyozottsága is. A szoptatással töltött hosszú órákat, esetleg éjszakákat megkönnyíti egy kényelmes fotel. Nem muszáj specifikusan szoptatós fotelt választani, de számunkra nagyon kényelmes bútort vásároljunk!

4. Bútorok tároláshoz

A babaszoba kialakításánál alapvető, hogy mindennek legyen helye. Kezdetben sok babaruhát és kelléket kell tárolni, idővel pedig sokasodnak a gyermek játékai. Legyünk előrelátók, és sok tárolóhelyet tervezzünk! Ezek lehetnek szekrények, de hasznosak a textil és felakasztható tárolók is. Utóbbiak előnye, hogy a bennük lévő tárgyak könnyen hozzáférhetők, ami még egy gyakorlott szülőnek is segítség.

5. Szőnyeg babaszobába

A babaszobában a szőnyeg nem csupán esztétikai szerepet tölt be. Ahogy a csöppség elkezd mászni, sem a rácsos ágyban, sem más magas felületen nem tartózkodhat egész nap. A legjobb, ha le tudjuk tenni, hogy a padlón mászhasson. Válasszunk egy puha, színes szőnyeget, melyen nyugodtan játszhat, anélkül, hogy megfázna. Semmiképp se padlószőnyeg legyen, hanem könnyen felszedhető, lehetőség szerint mosható darab. Egy egyszerű szőnyeg is megfelel a célnak, persze speciális játékszőnyegek is elérhetők. Egy szőnyeg webáruház kínálata biztosan kínál nekünk tetsző, praktikus terméket.

Összegzés: A fenti kategóriákba tartozó bútorok alapvetően fontosak egy babaszobába. Természetesen ezek mellett még számos praktikus lehetőséget kínálnak a bababoltok. Ne zsúfoljuk azonban túl a szobát, csak azt helyezzük el benne, ami valóban szükséges és hasznos is.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*