A kreatív karácsonyi ajándék

A karácsonyi ajándék beszédes. Egyaránt szól arról is, aki adja és arról is, aki kapja. A karácsony az ajándékozás mellett az elfogadás, befogadás időszaka is. Vannak, akik számára mindkettő nehezen megy, mert ajándékoknak jelentése van.

Az ajándék szimbólum is egyben

Ilyenkor dönteni kell kinek adunk ajándékot, mennyit köztünk rá és milyen jellegű ajándékot választunk. Az ajándék elfogadásával pedig elfogadjuk a hozzá kapcsolódó velünk kapcsolatos nézőpontot. a mondás szerint „ajándék lónak ne nézd a fogát” Az ajándék gyakran szimbolizál valamit. Például ha lakberendezési utalványt adok valakinek, akkor támogatom abban, hogy szép legyen az otthona. Ez lehet tárgyakkal kapcsolatos és lehet egy lakberendező segítségét adó utalvány is. Egy célozgató ajándék például egy dezodor arra is utalhat, hogy nem megfelelő a megajándékozott higiéniája. A vicces ajándékokból is könnyen sértődés lehet, csak óvatosan bánjunk velük.

A csere a visszautasítás kulturált formája

Ha a kapott ajándékot kicseréltetjük egy másik tárgyra az a visszautasításnak egy kulturált formája. A karácsony után az üzletekbe visszavitt ajándékok hatalmas mennyisége mutatja, mennyien tévednek, amikor ajándékot választanak nekünk. Az ajándék kiválasztásakor az ajándékozó megmutatja, mit gondol a másikról. Klasszikus karácsonyi filmpoén, hogy a nagymama minden évben meleg mamuszt kap, mert fázós a lába, pedig lehet, hogy parfümre vágyik, mert nem is annyira öreg még, mint amilyennek a család látja.

Ügyeljünk az egyensúlyra

Az hogy az ajándékválasztás milyen nehéz dolog, abból is látszik, milyen sokszor fogunk mellé és kerül az ajándékunk a fiók vagy a szekrény mélyére. A jól főző háziasszony is folyton háztartási eszközöket kap ajándékba, pedig lehet, hogy már rég elege van belőle. Az sem szokott szerencsés lenni, ha valakit le akarunk kötelezni a túl drága ajándékkal, mivel tudjuk, hogy ő azt nem tudja viszonozni.
Célszerű nagyjából hasonló értékben viszonozni az ajándékot az egyensúlyt megőrzendő, de a kölcsönösséghez való túlzott ragaszkodás sem barátságos gesztus. Ez a személyes érzelmi kapcsolatot személytelen gazdasági kapcsolattá silányítja. Sokan úgy próbálnak egyensúlyt teremteni az ajándéklicitben, hogy felső határt szabnak az értékének.

Ruházatot ajándékozni egyszerűnek látszik

A ruházat az egyik legkézenfekvőbb ajándék, bár a zokni minden karácsonyra szintén karácsonyi filmes poénná vált az idők során .A ruhanemű ajándékozásában az a jó, hogy mindenkinek adható, de a kiválasztása már nem is olyan könnyű, mert figyelembe kell venni hozzá a megaajándékozandó nemét, korát, stílusát és az ajándékban benne van az is hogy milyennek látom én a másikat. A tévedés lehetősége nagyon sok a méretben, színben, anyagban és még a stílusban is melléfoghatunk, ezzel pedig vagy csere lesz karácsony után vagy a szekrényben eggyel több ruha, ami majd valami jótékonysági gyűjtésen találhat gazdára a selejtezéskor.

A saját kézzel készült ajándéknak eszmei értéke van

Az ajándékoknak csak elenyésző részét teszik ki a saját kezűleg gyártott ajándékok, ezek nagy részét is a gyermekek készítik a szüleiknek, nagyszüleiknek. A kézzel készített tárgyak értékét leginkább a belefektetett idő és energia adja és persze a szeretet, amivel az ajándékozó elkészítette. Éppen ez a szeretet, ami átitatja, az ajándékot teszi értékessé a tárgyat a megajándékozott számára.
Bármi is az ajándék adni és kapni jó és persze az ölelésről se feledkezzünk meg ami jár hozzá és emeli az ajándék értéket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*