5 tipp, hogyan válassz pizzakemencét

A pizzakemencék segítségével könnyedén és gyorsan készíthetünk ínycsiklandozó, ropogós pizzákat. Ennek azonban egyik alapfeltétele, hogy rendelkezésre álljon számunkra a megfelelő kapacitású és teljesítményű kemence. Az alábbiakban ennek elősegítésére összegyűjtöttünk 5 tippet hogyan válasszunk pizzakemencét.

1. Megfelelő pizzakemence típus kiválasztása

A pizzakemencéket a fűtőelem típusától, a „betöltés” ​​módjától és a sütőipari termékek sütésétől függően osztályozzhatjuk. A fűtés típusa szerint a pizzakemencék esetében is beszélhetünk:

  • fa fűtéses
  • elektromos fűtésű
  • gáz fűtésű sütőkről.

Fa tüzelésű pizzakemencék

A hagyományos fatüzelésű kemencéket általában olyan drága olasz éttermekben használják, amelyek pizzájukkal megpróbálják közvetíteni ennek az ételnek az ízét. Ahhoz, hogy a „pék” helyesen működjön, a kemencében elhelyezett fát kell meggyűjtani. Egy órával később, miután a sütő maximális hőmérséklete 500 fokra melegszik, a tűzifát oldalra tolják, így biztosítva a sütőipari termékek egységes sütéséhez szükséges hőtömeg mozgását. A forró eszközben található pizzával végzett minden tevékenységet a pékek egy speciális lapáttal végeznek.

Az ilyen eszközben történő sütésből származó termékek illatosak, ropogók, vékony tészta rétegén aranybarna, rengeteg különféle alapanyaggal borítva.

Elektromos pizzakemencék

Az elektromos pizzakemencék nemcsak a vendéglátóegységek, hanem az amatőr, otthoni szakácsok körében is egyre népszerűbb. Ennél az eszköznél a kamrában elért maximális hőfok nem haladja meg a 400–450 fokot. Ennek megfelelően az elektromos kemencében a “főzés” sebessége kissé alacsonyabb lesz, mint egy hasonló tűzifát használó eljárásnál.

Gáz fűtéses pizzakemencék

A gázfűtéses pizzakemencék fűtőelemként gázégőt használnak. Ennek a természeti erőforrásnak az alacsonyabb költsége miatt az ilyen típusú eszköz a leggazdaságosabb és a pizza tömegtermelésében előnyben részesített eszköz. Gázkemence vásárlásakor azonban ügyelni kell az ilyen típusú konyhai készülékek üzemeltetésére vonatkozó fokozott biztonsági követelmények betartására.

2. Pizzakemence kapacitásának meghatározása

Pizzakemence esetében fontos megkülönböztetni az otthoni használatra, valamint az ipari használatra szánt berendezéseket. Otthoni felhasználásra való inkább az a pizzakemence, amely ciklusonként 1–2 pizzát állít elő. Ha azonban a sütőt gyorséttermekben vagy pizzériákban tervezik használni, akkor tanácsos előnyben részesíteni a többszintű többszintes eszközöket, amelyek akár 5-8 pizzát is képesek megsütni ciklusonként.

3. Pizzakemence teljesítményének meghatározása

Amennyiben elektromos pizzakemence vásárlásán gondolkodunk, akkor optimális esetben ez a mutató nem haladhatja meg a hagyományos 220 V-ot. Ilyen körülmények között a sütőipari termékek sütése nemcsak gyors, hanem a lehető leggazdaságosabb is. Vendéglátóipari egységek számára mindenképpen a minimum 5-10 kW teljesítmény leadására alkalmas készülékek lehetnek alkalmasak.

4. Pizzakemence ára

A pizzakemence ára egy sarkalatos pont lehet a vásárlás során. Szerencsére a kisebb méretű, 1 kamrás kemencék akár barátibb áron is elérhetők, de a valóban nagy kapacitású és teljesítményű ipari készülékek ára ezeknek akár a sokszorosa is lehet.

Egy vállalkozás esetében ezért mindenképp érdemes megfontolni a megfelelő kapacitás és teljesítmény kérdéskörét, hogy ne válasszunk túl drága pizzakemencét, de az igényeink mégis ki legyenek elégítve.

5. Pizzakemence egyéb funkciói

Természetesen ma már pizzakemence és pizzakemence között is lehetnek különbségek, köszönhetően az egyéb és beépített funkcióknak. Ezek közül akár döntő faktor lehet például:

  • a fűtési érzékelő,
  • a szerkezet túlmelegedésének elleni védelem,
  • az időzítő,
  • a nézőablak.

Összegezve: A fenti tippet segítségével mindenkinek egyszerűbbé válik az ideális pizzakemence megtalálása. Ehhez mindössze a kemence típusát, kapacitását, teljesítményét, egyéb funkcióit és persze árát kell sorra vennünk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*