5 ötlet biztonságos munkavédelmi cipő választásához

A munkavédelmi cipők elengedhetetlen kellékek a munkavédelem területén. Ehhez persze alaposan érdemes megfontolni a döntésünket, hogy a legjobbat választhassuk ki. Az alábbi cikkben összegyűjtöttünk 5 ötletet a biztonságos munkavédelmi cipő kiválasztásához.

1. Ne csak ár alapján döntsünk!

Munkavédelmi cipők terén sokszor már pár ezer forint is hatalmas különbségeket jelenthet. Magától értetődő, hogy egy gyanúsan olcsó bakancs aggályokat ébreszthet bennünk, de a túlárazott kínálatba sem érdemes válogatnunk, hiszen lehet nincs is szükségünk olyan szintű védelemre, amit a drágább cipők kínálhatnak. A legjobb, ha előbb alaposan utánajárunk milyen bakancsra, cipőre, vagy épp munkavédelmi papucsra is van valójában szükségünk. Ezzel már kezdésként jelentősen lerövidíthetjük a munkavédelmi bakancsok vásárlásának menetét.

2. Válasszunk lábunkhoz illő munkavédelmi cipőt!

Amennyiben széles a lábunk, esetleg felemás a lábméretünk, akkor nem biztos, hogy az első munkavédelmi cipő egyből megfelelő lesz számunkra. Ráadásul minden cipő más és más, ezért ha az egyik típus nem kényelmes, attól a másik, akár ugyanabban az árkategóriában lévő, még lehet tökéletes a számodra. Sajnos, ha egy munkavédelmi cipő számunkra tetszetős, de, nem kényelmes, nyom, esetleg szűk, akkor alkalmatlan lehet a viselésre.

3. Vásárlás előtt, próbáljuk fel!

Lehet, hogy már évek óta ugyanolyan munkavédelmi cipőt vásárolunk, mint amit most is szeretnénk, de attól még mindenképp érdemes felpróbálni. Sajnos a sok munka hatására az ember lába az idő előrehaladtával deformálódhat, változhat. A felpróbálás azért is szükséges lehet, mert az esetleges, ritkábban előforduló gyártói hibák is kiszűrhetők. Nagyon ritkán, de előfordul, hogy hiba csúszik a gépezetbe és ilyenkor egy plusz kört megspórolhatunk magunknak, hogy a terméket kicseréltessük.

4. Válasszunk a munkakörnek megfelelő bakancsot!

Vásárláskor figyelembe kell vennünk, hogy a munkánk milyen körülmények között is zajlik. Például, ha egész nap vizes környezetben dolgozunk, akkor érdemes vízlepergető típust választanunk. Ugyanígy figyelnünk kell arra is, hogyha egész nap csúszunk, mászunk, raklapokat rugdosunk. Ilyenkor válasszunk olyan típust, ami rendelkezik emelt szintű orrvédelemmel.

A védelmi képességek terén jó tájékozódási alapot adhat, ha figyeljük a munkavédelmi cipők jelöléseit. Ezek az alábbiak lehetnek:

 • SB – Orrmerevítés
 • SBP – orrmerevítés és talpátszúrás elleni védelem.
 • S1 – orrmerevítés és antisztatikus tulajdonságok, olajálló talp és energiaelnyelő sarokrész.
 • S1P – S1 standard és talpátszúrás elleni védelem.
 • S2 – S1 standard és nedvességfelszívódás elleni védelem
 • S3 – S2 standard, valamint talpátszúrás elleni védelem.
 • S4 – egybe fröccsöntött/vulkanizált lábbelik, orrmerevítővel, antisztatikus tulajdonsággal, olajálló talppal és energiaelnyelő sarokkal.
 • S5 – S4 standard és talpátszúrás elleni védelem.
 • P – talpátszúródás, behatolás elleni védelem
 • CI – hideg elleni védelem
 • HI – meleg elleni védelem
 • WRU – vízfelvétellel és vízáteresztéssel szembeni ellenállás
 • HRO – kontakthővel szembeni ellenállás

5. Ismerjük a munkavédelmi cipőnket!

Az adott cipő esetében kiemelten fontos, hogy milyen tulajdonságokkal is rendelkezik, hiszen az antisztatikusság, vagy épp vízlepergetési képesség sokat nyomhat a latba. Emellett azonban ezekkel érdemes is tisztában lenni, vagyis, hogy az adott cipő milyen védelmet is garantál számunkra munka közben. Például télire, kültéri munkáknál, esős időben is nyugodtan használhatóak a WRU jelzéssel ellátott munkavédelmi cipők, de vízben ácsorogva, még ez sem nyújthat védelmet a nedvesség ellen.

Összegezve: A biztonságos munkavédelmi cipők kiválasztása tehát nem egyszerű feladat, hiszen számos tényezőt kell figyelembe vennünk, mint például a lábméret, a munkakör jellege, a cipő védelmi képessége. Ezek fényében azonban alapos megfontolás után könnyebben hozhatunk jó döntést.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*