12 felszerelés, ami szükséges a kerti munkákhoz

A jó idő közeledtével a kerti munkák szezonja is megkezdődik. Ezek elvégzéséhez azonban mindenképp érdemes beszereznünk minden szükséges kerti felszerelést és szerszámot. Éppen ezért az alábbiakban összegyűjtöttünk 12 felszerelést, ami szükséges a kerti munkák hatékony, biztonságos elvégézéshez.

1, Kerti munkaruha

A kerti munkák során ugyanúgy fontos testünk védelme, mint a hivatásos munkák során. A kertben is ugyanis számos veszélyforrással találkozhatunk, egy-egy ingoványos talaj, földbe rejtett kő, vagy kiálló faág könnyen okozhat sérülést. Ezek elkerülésére érdemes minőségi munka ruhákat beszerezni.

E téren szerencsére kifejezetten erre a célra kialakított kertésznadrágok közül válogathatunk. A számos gyártónak hála a kertésznadrágok kínálata elég szélesnek mondható, így bárki megtalálhatja a magának valót.

2, Kertész lábbelik

A kerti munkák során a munkavédelmi bakancsok, cipők és szandálok is komoly védelmet jelenthetnek. A talp átszúrás elleni védelem e téren kiemelten fontos, de olykor a vízlepergető kialakítás is sokat nyomhat a latba, de közben a megfelelő szellőzés is igen fontos a kényelem szempontjából.

3, Kertész sapka

A kerti munkák a jó idő beköszöntével kezdődnek, így általában napsütésnek is ki vagyunk téve a munkálatok során. Az esetleges napszúrás ellen egy-egy sapka nyújthat védelmet, de ezen felül a fejünkre hulló falevelektől és rovaroktól is védelmet nyújthatnak ezek a ruházati kiegészítők.

4, Munkavédelmi szemüveg

Szemünk védelme szintén fontos, ezért mindenképp ajánlott lehet egy áttetsző, vagy sötétítéssel rendelkező szemüvege viselése is a kerti munkák során, hiszen így a káros UV sugaraktól és az esetleges felcsapódó anyagoktól is védhetjük látásunkat.

5, Védőkesztyű

A kerti munkák során gyakran kisebb horzsolásokat, sérüléseket is szerezhetünk. Ezt elkerülendő érdemes kezünket védőkesztyűvel védeni, ami ráadásul abban is segít, hogy tisztán tarthassuk a kezünket.

6, Ásó

Miután testünket védjük a különböző behatásoktól, érdemes a szükséges kerti szerszámokra is koncentrálni. Ezek közül elsőként mindenképp az ásót érdemes megemlítenünk. Ásó használatával a talaj felső rétegét juttathatjuk levegőhöz és így a csapadék is könnyebben találhat utat magának. Emellett a fellazított talajba ültetett növények gyökere jobban át tud hatolni a földben, így könnyebben fel tudja venni a vizet és a szükséges tápanyagokat is, a mi fejlődésükhöz elengedhetetlen.

7, Kapa

A másik fontos talajlazító kerti szerszám a kapa. Sok fajtája létezik, de elsődleges feladatuk a növényállomány gyommentesítése és a talaj egyenetlenségeinek kiigazítása. Kisebb méretű kertekben elterjedt még a rotációs kapa használata is, mellyel sok időt, energiát és derékfájást spórolhatunk meg vele.

8, Lapát

Egy lapát segítségével a felesleges földet, vagy a komposztot helyezhetjük át egyik helyről a másikra, de olykor más feladatokra is használhatjuk. Lehetőleg olyan lapátot vásároljunk, amely ránézésre masszívnak, tartósnak tűnik, és kényelmesen tudjuk a kezünkbe fogni.

9, Gereblye

A gereblyének legfőképp a vetőágyak előkészítésénél, illetve a vetőmagok talajba dolgozásánál vesszük a legnagyobb hasznát. Gereblye vásárlás során szenteljünk figyelmet annak, hogy amennyiben fémgereblyét vásárolunk, mindenképpen olyan típust válasszunk, amelynél a gereblye feje egy darabból készült, hiszen ez tartósabb kivitelnek mondható.

10, Talicska

A kerti munkákhoz érdemes lehet egy talicskát is beszereznünk. A talicskák előnye főként akkor mutatkozhat meg, ha például földet vagy nehezebb tárgyakat kell kicsivel messzebb szállítanunk. Ilyenkor egy talicska megóvhat minket a felesleges tehercipeléstől.

11, Öntözőkanna

Az öntözőkannák egyaránt készülhetnek műanyagból és fémből is. Előbbiek előnye, hogy jóval könnyebbek, a fémkannák viszont tartósabbak. Vásárláskor érdemes többféle méretben beszerezni őket, hiszen van hogy egy 2 literes kanna is elég, de nagyobb öntözéshez egy 5-10 literes kanna is kellhet.

12, Metszőollók

A metszőolló szintén nagyon fontos kerti szerszámnak tekinthető. Az egyszerűbb kialakítású metszőollók többnyire olcsók, és ezek is megfelelnek a lágy szárú fűszernövények alakításához. A jó minőségű metszőollóval könnyebb a munka, és nem csak a fűszerkertben, hanem akár a gyümölcsfák metszéséhez is használhatjuk őket.

Összegezve: A fenti néhány kerti felszerelés tehát mondhatni nélkülözhetetlenek, ha szeretnénk gyorsan, hatékonyan, problémamentesen és persze biztonságosan végezni dolgunkat a kertben.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*